6+1 μυστικά για έναν επιτυχημένο θηλασμό
Ο μητρικός θηλασμός είναι μια από τις πλέον θαυμαστές λειτουργίες του γυναικείου σώματος, μια πράξη αγάπης που δημιουργεί έναν άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στη μαμά και το μωρό της ήδη από τα πρώτα λεπτά μετά τον τοκετό, αλλά και ένας αποτελεσματικός τρόπος θωράκισης της υγείας και των δύο. Επειδή όμως καμία μαμά δεν γνωρίζει από την πρώτη στιγμή πώς να θηλάσει και όλες έχουν άγχος και αμφιβολία για το πώς θα το πράξουν πιο σωστά, υπάρχουν κάποια μυστικά, ώστε η διαδικασία να διευκολυνθεί και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της και για τις δύο πλευρές.
6+1 μυστικά που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα
Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζει μια γυναίκα που θέλει να θηλάσει;
1. Ο θηλασμός δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να αφεθεί για την τελευταία στιγμή. Καλό είναι η έγκυος να ενημερωθεί εγκαίρως από τον γυναικολόγο της ή μια εξειδικευμένη μαία, ώστε να λύσει τις απορίες της και να είναι προετοιμασμένη. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σεμιναρίων θηλασμού που δείχνουν όλα τα βήματα σε μια έγκυο γυναίκα που θέλει να θηλάσει.
2. Ιδανικό είναι ο πρώτος θηλασμός του μωρού να γίνει εντός της πρώτης ώρας από το τέλος του τοκετού, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που επιβάλλουν την απομάκρυνσή του από την μητέρα. Αυτή η πρώτη αγκαλιά συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για το μωρό, που θα το βοηθήσει να δείξει το έμφυτο αντανακλαστικό θηλασμού, το οποίο έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλό είναι στη διαδικασία να συμμετέχει με την παρουσία του και ο πατέρας, που θα δείξει έτσι τη στήριξή του στη μητέρα.
3. Πολύ σημαντική παράμετρος για έναν επιτυχημένο θηλασμό είναι και η επαφή δέρμα με δέρμα, που επιτρέπει στο μωρό να ακουμπήσει στο στήθος της μητέρας του και στη συνέχεια ενστικτωδώς να θηλάσει.
4. Καλό είναι επίσης η μητέρα να μην περιμένει το κλάμα του μωρού για να θηλάσει, αλλά να μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια της πείνας του, όπως είναι το πιπίλισμα των δακτύλων, η κίνηση της γλώσσας του και η προσπάθειά του να πάρει θέση θηλασμού. Αν ο θηλασμός επιχειρηθεί όσο το μωρό κλαίει, θα είναι σαφώς δυσκολότερος.
5. Ο τρόπος που προσφέρει μια μητέρα το στήθος της στο μωρό της είναι σημαντικός για έναν επιτυχή θηλασμό. Για κάθε μητέρα η ιδανική θέση μπορεί να είναι διαφορετική, σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να κρατά σταθερά το κεφάλι του σε επαφή με το στήθος της και να φροντίζει το μωρό να έχει βάλει το μεγαλύτερο μέρος από τη θηλαία άλω στο στόμα του.
6. Μπορεί το μωρό να αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι η μαμά να το ξυπνήσει με χάδια, προκειμένου να ολοκληρώσει το γεύμα του. Αν το μωρό νυστάζει και δεν κάνει μεγάλη προσπάθεια, θα πρέπει η μαμά να κάνει ελαφρύ μασάζ στο στήθος της, ώστε να αυξηθεί η ροή του γάλακτος.
7. Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται σταδιακά. Έτσι, ενδέχεται τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό η νέα μανούλα να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Σε αυτή την περίπτωση η συνεργασία με τον γιατρό και τη μαία, ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα προκύψουν, είναι η λύση.
Μην ξεχνάτε πως ο θηλασμός είναι η καλύτερη δυνατή ασπίδα που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας στο ξεκίνημα της ζωής του, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες πράξεις προσφοράς μιας μητέρας. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση μια γυναίκα να έχει ενοχές για τον χρόνο του θηλασμού, ούτε να θυματοποιείται από τον περίγυρό της, επειδή δεν κατάφερε να θηλάσει αρκετά. Άλλωστε, ο θηλασμός είναι ένα δώρο αγάπης που κάθε μητέρα θέλει να προσφέρει στο μωρό της.