5 tips για τον μητρικό θηλασμό
Μετά από εννέα ολόκληρους μήνες αγωνίας και ανυπομονησίας, ήρθε η στιγμή που αγκαλιάζετε το μωρό σας για πρώτη φορά. Το συναίσθημα ασύγκριτο με ό,τι έχετε βιώσει έως τώρα. Μια αίσθηση ανακούφισης σας κατακλύζει και αισθάνεστε σαν να έχετε φτάσει σε μια «γραμμή τερματισμού». Ωστόσο, όπως θα σας πει κάθε μητέρα, οι προκλήσεις της μητρότητας αντικαθιστούν τις προκλήσεις της εγκυμοσύνης. Μία από τις πρώτες προκλήσεις, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν πολλές νέες μαμάδες είναι ο θηλασμός.
Ο θηλασμός μπορεί να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, ωστόσο δεν έρχεται πάντα φυσικά – και αυτό είναι εντάξει! Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσετε, η σωστή καθοδήγηση και συμβουλευτική αποτελούν σημείο-«κλειδί».
Ακολουθούν 5 tips που θα σας βοηθήσουν:
1. Ξεκινήστε σωστά – η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό διεγείρει την παραγωγή γάλακτος
Ενθαρρύνουμε τις μητέρες να κρατούν τα μωρά τους δέρμα με δέρμα για την πρώτη ώρα της ζωής τους. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την επαφή δέρμα με δέρμα προάγουν την παραγωγή γάλακτος. Ενθαρρύνει επίσης τα μωρά να τρέφονται πιο συχνά, ειδικά όταν μπορεί να νυστάζουν.
2. Μειώστε το άγχος και ξεκουραστείτε αρκετά
Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, αλλά αν θέλετε να θηλάσετε το παιδί σας, είναι προς το συμφέρον σας να κάνετε ό,τι μπορείτε για να παραμείνετε ήρεμες. Εάν το επίπεδο άγχους σας είναι υψηλό, το μωρό σας θα το αισθανθεί και δεν θα είναι χαλαρό, ενώ μπορεί να μειωθεί και η παραγωγή γάλακτος. Βρείτε μια άνετη θέση για να θηλάσετε, σε ένα μέρος που νιώθετε γαλήνη. Η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας μπορεί να βοηθήσει. Εάν νιώθετε άγχος, δοκιμάστε να κάνετε ένα ζεστό ντους, να ακούσετε χαλαρωτική μουσική ή να αναπνεύσετε βαθιά.
Η εξάντληση εμποδίζει την παραγωγή γάλακτος – είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα θηλασμού που αντιμετωπίζουν οι μητέρες. Κάντε ό,τι μπορείτε για να ξεκουραστείτε αρκετά. Να κοιμάστε όσο πιο συχνά γίνεται, ειδικά όταν το μωρό σας κοιμάται. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε τους επισκέπτες για τις δύο πρώτες εβδομάδες. Μην αισθάνεστε άσχημα που ζητάτε βοήθεια από τον σύντροφό σας, τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς σας για άλλες εργασίες. Το να δουλέψετε σκληρά για τον θηλασμό του πρώτου σας παιδιού θα αποφέρει καρπούς, καθώς ο θηλασμός των επόμενων παιδιών θα είναι ευκολότερος.
3. Αν στην αρχή τα πράγματα δεν πάνε καλά, προσπαθήστε ξανά
Η λανθασμένη θέση και ο πόνος στη θηλή είναι κοινά για τις μητέρες που προσπαθούν να θηλάσουν. Μπορεί να μην είναι όλα τέλεια αμέσως και αυτό είναι εντάξει. Για να ξεκινήσετε, τοποθετήστε την κοιλιά του μωρού σας στην κοιλιά σας και στη συνέχεια, ευθυγραμμίστε τη μύτη του μωρού με τη θηλή σας. Αφήστε το πηγούνι να οδηγηθεί πρώτα στο στήθος, έτσι ώστε το κεφάλι του μωρού να γέρνει προς τα πάνω. Αυτό θα κάνει το στόμα να ανοίξει ευρύτερα και θα κάνει πιο πιθανό το «κούμπωμα». Βεβαιωθείτε ότι τα χείλη του μωρού έχουν «κουμπώσει» και το πηγούνι είναι θαμμένο στο στήθος. Το στόμα του μωρού πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της θηλής σας. Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις για να δείτε ποια είναι πιο άνετη για εσάς και το μωρό σας. Όσο πιο άνετα είστε, τόσο πιο φυσικό θα νιώθετε τον θηλασμό.
4. Βελτιστοποιήστε την παραγωγή γάλακτος
Οι νέες μαμάδες έχουν συχνά την επιθυμία να χάσουν το βάρος της εγκυμοσύνης αμέσως. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή γάλακτος. Βεβαίως, η άσκηση είναι καλή – το σώμα σας θα απελευθερώσει ενδορφίνες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να μειώσουν το άγχος – αλλά δεν πρέπει να το παρακάνετε.
Η λήψη μιας σωστής διατροφής και η ενυδάτωση είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό (10 oz.) κάθε φορά που θηλάζετε. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον 500 θερμίδες την ημέρα.
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα με τον θηλασμό ενδείκνυται η συμπλήρωση του μητρικού γάλακτος με κάποιο βρεφικό γάλα του εμπορίου.
Για ορισμένες μητέρες, η «άντληση» μητρικού γάλακτος με θήλαστρο μπορεί να βοηθήσει το στήθος να παράγει περισσότερο γάλα. Συνίσταται να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο για περίπου 20 λεπτά μετά τον θηλασμό. Μια άλλη μέθοδος άντλησης είναι όταν χρησιμοποιείτε θήλαστρο για 10 λεπτά, ξεκουράζεστε για άλλα 10 λεπτά και επαναλαμβάνετε τον κύκλο για μία ώρα κάθε μέρα.
5. Ζητήστε βοήθεια
Αν και είναι λογικό να ζητάτε συμβουλές από τους φίλους και την οικογένειά σας, μη συγκρίνετε την εμπειρία σας στον θηλασμό με τη δική τους. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον θηλασμό. Μην αισθάνεστε μόνες όταν προσπαθείτε να θηλάσετε – ρωτήστε τον γιατρό σας για κάθε απορία σας σχετικά με τον θηλασμό.
Στη Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου βρισκόμαστε στο πλευρό σας και σε αυτό το ταξίδι της μητρότητας. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας είναι διαθέσιμο για να σας βοηθήσει με ό,τι απορία έχετε για τον μητρικό θηλασμό κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην κλινική και ακόμη και μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.