Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Το Greenlight Laser στην υπηρεσία της θεραπείας της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Μία από τις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους για τη θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη είναι η Επιλεκτική Φωτοεξάχνωση (PVP) με το σύστημα Greenlight HPS Laser. Αναίμακτα, ανώδυνα, με ασφάλεια, αλλά κυρίως με εξαιρετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς η σύγχρονη αυτή μέθοδος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της εν λόγω ουρολογικής πάθησης που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού.

Επιλεκτική Φωτοεξάχνωση με Greenlight Laser

Κατά την επέμβαση εισάγεται στην ουρήθρα μέσω κυστεοσκοπίου μια οπτική ίνα, η οποία είναι φορέας ενέργειας laser υψηλής ισχύος. Το αποτέλεσμα είναι η θέρμανση του προστατικού ιστού και η εξάχνωσή του. Με τη μέθοδο αυτή μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος, άρα και η επιβάρυνση του ασθενούς, είναι ανώδυνη και αναίμακτη, ενώ απαιτείται νοσηλεία μόλις μίας ημέρας. Η αποκατάσταση της ούρησης ξεκινά σε διάστημα μόλις 24 ωρών, ενώ ο καθετηριασμός είναι λίγων ωρών ή μπορεί και να μην χρειαστεί καθόλου.

Επίσης, με την επέμβαση δεν επηρεάζεται η στυτική λειτουργία, ενώ ο αναίμακτος και ατραυματικός χαρακτήρας της επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητές του, αλλά και στην εργασία του. Το βασικότερο όμως είναι πως ο ασθενής απαλλάσσεται άμεσα και μακροχρόνια από τα ενοχλητικά συμπτώματα, ανακτώντας την ποιότητα της ζωής του. Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές ενοχλήσεις, όπως αίσθηση καύσου κατά την ούρηση ή επιτακτικότατα, όμως πρόκειται για συμπτώματα που διαρκούν λίγες ημέρες και υποχωρούν στη συνέχεια.

Το σύγχρονο σύστημα Greenlight HPS αποτελείται από την κυρίως συσκευή που παράγει τη δέσμη του Laser και από μια οπτική ίνα πλάγιας εκπομπής μίας χρήσης, η οποία ακριβώς χάρη στην πλάγια εκπομπή μπορεί να εξαχνώσει από μικρή απόσταση τα τοιχώματα των προστατικών λοβών.  Επίσης, το σύστημα Greenlight έχει επιφανειακή δράση και δεν προκαλεί θερμική βλάβη στον προστατικό ιστό, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οιδήματα και πιθανή νέκρωση του ιστού. Μεταξύ άλλων, διακρίνεται για την ταχύτητά του, τη χειρουργική του ακρίβεια, που επιτρέπει την εξάχνωση του ιστού ανεξαρτήτως απόστασης και ανατομίας του ιστού, αλλά και από τα οφέλη αιμόστασης –ειδικά για υψηλού χειρουργικού κινδύνου ασθενείς- και ασφάλειας.

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη

H Καλοήθης Yπερπλασία του Προστάτη είναι ένα μία από τις συνηθέστερες ουρολογικές παθήσεις στον ανδρικό πληθυσμό. Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, υποβαθμίζει την ποιότητά της, δημιουργώντας του λειτουργικά προβλήματα, που μπορεί να τον απομονώσουν κοινωνικά και να επηρεάσουν καταλυτικά την ψυχολογία του. Συνήθως εμφανίζεται στη δεκαετία των 50, αλλά η συχνότητά της είναι μεγαλύτερη από την ηλικία των 65 ετών και άνω.

Όσο μεγαλώνει ο άνδρας τόσο αυξάνεται και το μέγεθος του προστάτη. Η διόγκωση αυτή λειτουργεί ως απόφραξη της ουρήθρας και εμποδίζει την αποβολή των ούρων. Προκειμένου η ουροδόχος κύστη να ωθήσει τα ούρα προς τα έξω υπόκειται σε έντονες συσπάσεις ,γεγονός που οδηγεί σε υπερτροφία των μυϊκών ινών της.

Τα βασικά συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη είναι η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτική ούρηση, η ακράτεια από έπειξη, η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η μείωση της ροής των ούρων, η έντονη αίσθηση ατελούς κένωσης, η διακοπτόμενη ούρηση, η απώλεια σταγόνων μετά την ούρηση, ο πόνος στην κύστη, η αιματουρία και στις προχωρημένες περιπτώσεις ακόμα και η πλήρης αδυναμία ούρησης, η οποία οδηγεί στην τοποθέτηση καθετήρα.

Συνέπεια όλων αυτών των συμπτωμάτων είναι ο ασθενής να αισθάνεται μειονεκτικά στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή, με δεδομένες τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, που περιορίζουν τις κινήσεις του, ενώ μεταξύ των συνεπειών περιλαμβάνονται επίσης οι διαταραχές ύπνου και η στυτική δυσλειτουργία. Αν η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από διαταραχές στην ούρηση, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις, οι αιματουρίες, η εμφάνιση λίθου στην ουροδόχο κύστη και η νεφρική ανεπάρκεια.

Στο Ουρολογικό Τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου παρέχονται διάγνωση, συμβουλευτική, θεραπεία και χειρουργικές επεμβάσεις για όλες τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος με τον πλέον σύγχρονο ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό ενδοσκοπικής και κλασικής χειρουργικής. Εφαρμόζονται μάλιστα σύγχρονες τεχνικές με τη χρήση Laser και με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως τεχνολογία Greenlight (HPS) Laser για παθήσεις του προστάτη και ειδικότερα  για την Kαλοήθη Yπερπλασία του Προστάτη με την τεχνική της Επιλεκτικής Φωτοεξάχνωσης του Προστάτη (PVP).