Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα και θεραπεία της «ασθένειας του πληκτρολογίου»

Είναι γνωστό ως η «ασθένεια του πληκτρολογίου», προσβάλει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, συνήθως εμφανίζεται και στα δύο χέρια, ενώ θεωρείται το πιο συνηθισμένο σύνδρομο συμπίεσης περιφερικών νεύρων. Ο λόγος για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μια παθολογία του καρπού που επηρεάζει το μέσο νεύρο εντός του καρπιαίου σωλήνα.

Όταν το μέσο νεύρο, που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στην παλαμιαία πλευρά, στον αντίχειρα, στον δείκτη, στο μεσαίο δάκτυλο, στο ήμισυ του παράμεσου, αλλά και στους μυς στη βάση του αντίχειρα, πιεστεί εξαιτίας της πάχυνσης του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού και εγκλωβιστεί, τότε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κάνει την εμφάνισή του, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα του πάσχοντα.

Οποιοσδήποτε περιορισμός της χωρητικότητας του καρπιαίου σωλήνα, εξαιτίας αύξησης του όγκου των ιστών που περιέχει, πιέζει το μέσο νεύρο, που είναι και το ευπαθέστερο.

Αίτια και συμπτώματα

Τα κυριότερα αίτιά του είναι η καθημερινή και πολύωρη χρήση του υπολογιστή, η έντονη χρήση των χεριών εξαιτίας χειρωνακτικών επαγγελμάτων, αλλά και μια σειρά από φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα μεταβολικά νοσήματα και δη ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός και οι ορμονικές αλλαγές εν μέσω εγκυμοσύνης ή στην εμμηνόπαυση, τοπικοί όγκοι, παχυσαρκία, αλλά και οι ανατομικές ανωμαλίες. Ενίοτε ο ασθενής που εμφανίζει το σύνδρομο έχει γεννηθεί με στενότερο καρπιαίο σωλήνα από το σύνηθες.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που συνοδεύουν την παθολογική αυτή κατάσταση και θα μας οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας;

Τα κυριότερα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι το μούδιασμα και ο έντονος πόνος στον καρπό, στο χέρι και στα δάκτυλα. Ειδικά ο δείκτης, ο αντίχειρας και το μεσαίο δάκτυλο δέχονται τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, ενώ συχνά εμφανίζουν και αδυναμία. Συνήθως ο ασθενής ξυπνά με μούδιασμα ή το αισθάνεται το βράδυ, αφού έχει ολοκληρώσει μια μέρα γεμάτη υποχρεώσεις και χρήση του υπολογιστή.

Όταν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα βρίσκεται στα πρώτα του στάδια, το μούδιασμα είναι παροδικό, όσο όμως η πάθηση εξελίσσεται, γίνεται μόνιμο και μπορεί να επηρεάσει και ανατομικές περιοχές εκτός του καρπού, φτάνοντας ακόμα και στον ώμο, Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές σε αυτές τις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν καταλαβαίνει πως ο πόνος προέρχεται από τον καρπό του. Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται και υπαισθησίες ή παραισθησίες στο χέρι, που οδηγούν σε περιορισμό ή απώλεια της αίσθησης, με συνέπεια ο πάσχων να μην μπορεί να κρατήσει τα αντικείμενα. Πάντως, όταν ο καρπός βρίσκεται σε θέση ανύψωσης, τα συμπτώματα βελτιώνονται, ενώ το αντίθετο συμβαίνει, όταν βρίσκονται σε θέση κάμψης.

Διάγνωση και θεραπεία

Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο βήμα για τη διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, που ακολουθείται από ηλεκτρομυογράφημα για επιβεβαίωση. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου το ηλεκτρομυογράφημα δεν επιβεβαιώνει το σύνδρομο, παρόλο που το πόρισμα της κλινικής εξέτασης είναι σαφές.

Η θεραπευτική προσέγγιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική αφορά ελαφρύτερες περιπτώσεις και περιλαμβάνει την ξεκούραση του χεριού, τη χρήση νάρθηκα τις βραδινές ώρες, αλλά και τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιλέγεται και η έγχυση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα.

Όταν το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και η συντηρητική αγωγή δεν έχει αποτελέσματα, τότε επιλέγεται η χειρουργική οδός και συγκεκριμένα η διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου υπό τοπική αναισθησία, με σκοπό την αποσυμπίεση του παγιδευμένου μέσου νεύρου.

Καλό είναι ο ασθενής να μην αδιαφορεί στα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και να αναζητά εγκαίρως ιατρική βοήθεια, ώστε να μην επιτρέψει στην πάθηση να εξελιχθεί. 

Το Τμήμα Ορθοπαιδικής της Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου -το οποίο στελεχώνεται από μια ομάδα άρτια εκπαιδευμένων και εξειδικευμένων ορθοπαιδικών ιατρών και είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής- καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση ορθοπαιδικών τραυμάτων και μυοσκελετικών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.