Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Πού υπερέχει η εξωσωματική γονιμοποίηση έναντι της σπερματέγχυσης;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος, καθώς η βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας της, αλλά και η γνώση και η τεχνολογία για την εφαρμογή της εξελίσσονται, οδηγώντας στην αναζήτηση τέτοιων λύσεων νωρίτερα από ότι στο παρελθόν. Μάλιστα, το μεγάλο πλεονέκτημα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ότι έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία υπογονιμότητας.

Πάντως, μία από τις διαθέσιμες επιλογές προτού φτάσει ένα ζευγάρι στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι και η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Το αν θα επιλεγεί η ενδομήτρια σπερματέγχυση ή η εξωσωματική γονιμοποίηση προϋποθέτει την απάντηση μιας σειράς ερωτημάτων:

 • Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση;
 • Πόσες ενδομήτριες σπερματεγχύσεις  πρέπει να γίνουν προτού προχωρήσουν στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;
 • Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας με IUI και IVF;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής  γονιμοποίησης έναντι της ενδομήτριας σπερματέγχυσης;

Γενικά η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η συνηθέστερη επιλογή σε ζευγάρια που απέτυχαν να συλλάβουν μετά από τουλάχιστον έναν χρόνο προσπάθειας και αντιμετωπίζουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προβλήματα γονιμότητας:

 • Αποφραγμένες σάλπιγγες ή πυελικές συμφύσεις με παραμορφωμένη πυελική ανατομία.
 • Σοβαρή υπογονιμότητα ανδρικού παράγοντα (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή χαμηλή κινητικότητα).
 • Αποτυχία μετά από 2-3 κύκλους διέγερσης ωοθηκών με ενδομήτρια σπερματέγχυση.
 • Ηλικία γυναικών άνω των 38 ετών.
 • Μειωμένο απόθεμα ωοθηκών. Η FSH την 2η-3η ημέρα, ο αριθμός των αρχέγονων ωοθυλακίων και τα επίπεδα AMH στο αίμα χρησιμοποιούνται συχνά ως εξετάσεις ελέγχου για την ποσότητα των ωαρίων.
 • Σοβαρή ενδομητρίωση.

Τα ποσοστά επιτυχίας

Η σύγκριση των ποσοστών επιτυχίας μεταξύ της ΙUI και της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι αυτή που θα βοηθήσει ένα ζευγάρι να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει τελικά να ακολουθήσει.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι, στο οποίο η γυναίκα είναι 30 ετών με ανεξήγητη υπογονιμότητα, και προσπαθεί επί 2 χρόνια να πετύχει τη σύλληψη έχει περίπου:

 • 8%-12% πιθανότητα σύλληψης ανά μήνα με ενδομήτρια σπερματέγχυση με διέγερση  για έως και 3 κύκλους.
 • 55% πιθανότητα να αποκτήσει μωρό μετά από έναν κύκλο (μήνα) θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επίσης, αξιολογώντας τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των θεραπειών υπογονιμότητας, η εξωσωματική γονιμοποίηση αναδεικνύεται για ορισμένα ζευγάρια ως η πιο οικονομική θεραπεία.

Όλα αυτά σημαίνουν πως όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας πρέπει να προχωρούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση; Φυσικά και όχι, αφού πρέπει κάθε φορά να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές ανάγκες και προκλήσεις. Ωστόσο, κάποια ζευγάρια ωφελούνται, αν επιλέξουν τη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης νωρίτερα,  αντί να χάσουν πολύτιμο χρόνο με περισσότερες εξετάσεις, περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις και περισσότερους κύκλους IUI που έχουν σχετικά χαμηλή απόδοση για την επιτυχία της σύλληψης.

Η Fertilia προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών διερεύνησης της γονιμότητας, αλλά και θεραπειών -οι οποίες καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των ζευγαριών που την εμπιστεύονται για να έρθουν πιο κοντά στο όνειρό τους να αποκτήσουν ένα παιδί- από την κρυοσυντήρηση σπέρματος/ωραρίων και την εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι τη δωρεά σπέρματος/ωαρίων και τη σπερματέγχυση. Είναι δε στελεχωμένη με έμπειρους επιστήμονες με θητεία σε διεθνή κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, διαθέτει τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και εφαρμόζει προηγμένες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μάλιστα, η Fertilia  διατηρεί Ιατρείο Συμβουλευτικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εντός της κλινικής Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, με στόχο την παροχή υπηρεσιών προς το κοινό της Ρόδου και των Δωδεκάνησων, οι οποίες σχετίζονται με τη διερεύνηση και θεραπεία της υπογονιμότητας, όπως επίσης και με τη διατήρηση της γονιμότητας. Η νέα αυτή υπηρεσία της Fertilia  φέρνει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πιο κοντά σε ζευγάρια που έχουν αποφασίσει την έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας, μειώνοντας έτσι τις μετακινήσεις προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

INFO

Δήμητρα Κύρου MD, PhD

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος,

Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,

Επιστημονική Σύμβουλος Fertilia