Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Ουρολοίμωξη: Τι την προκαλεί, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η συχνότητα των επισκέψεών σας στην τουαλέτα έχει αυξηθεί; Αισθάνεστε μια συνεχή πίεση στην κοιλιά; Πονάτε κατά την ούρηση; Είναι πιθανό να έχετε προσβληθεί από ουρολοίμωξη, βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, μία από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις, αλλά και η δεύτερη συχνότερη λοίμωξη στον άνθρωπο.

Η ουρολοίμωξη θεωρείται κυρίως γυναικεία υπόθεση για καθαρά ανατομικούς λόγους, αφού η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερου μήκους σε σχέση με την ανδρική, διευκολύνοντας την είσοδο των βακτηρίων, ενώ βρίσκεται εγγύτερα στον πρωκτό και το αιδοίο, που αποτελούν εστίες μικροβίων.

Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή της

Η… αγαπημένη της εποχή είναι το καλοκαίρι, αφού παράγοντες όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, τα μικρόβια στην άμμο της παραλίας, αλλά και το βρεγμένο μαγιό ευνοούν την ανάπτυξή της.

Επίσης η κακή υγιεινή της πρωκτογεννητικής περιοχής, οι κακές συνήθειες ούρησης, η λήψη αντισύλληψης (χρήση διαφράγματος, γυναικολογικού σπιράλ και σπερματοκτόνων ουσιών) και κάποιες τακτικές στη σεξουαλική πράξη (πρωκτικό σεξ, χρήση λιπαντικών, η μη ούρηση μετά την επαφή) είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που διευκολύνουν την εκδήλωση της ουρολοίμωξης.

Μάλιστα, στην περίπτωση των γυναικών, πέραν των ανατομικών λόγων, το γεγονός ότι ουρούν όρθιες στις δημόσιες τουαλέτες, εμποδίζοντας τη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους, είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου.

Παρόλο που οι ουρολοιμώξεις αφορούν περισσότερο τις γυναίκες, εμφανίζονται και στους άνδρες και μάλιστα με σοβαρότερη μορφή. Συχνά δε, όταν υποτροπιάζουν, συνδέονται με υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη και η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα.

Τα συνήθη συμπτώματα

Η ουρολοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού συστήματος και προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό μέσω της ουρήθρας και θα έπρεπε να αποβληθούν με την ούρηση ενίοτε αντιστέκονται και εγκαθίστανται στο ουροποιητικό οδηγώντας σε ουρολοίμωξη.

Συνήθως οι ουρολοιμώξεις επηρεάζουν το κατώτερο ουροποιητικό, δηλαδή την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνισή τους και στο ανώτερο –σε νεφρούς και ουρητήρες- όπου μάλιστα είναι σοβαρότερες.

Ειδικότερα, στο κατώτερο ουροποιητικό τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη συχνή επιθυμία για ούρηση, τις ενοχλήσεις στην ουρήθρα, την αίσθηση πίεσης στην κοιλιακή χώρα, τον πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και την αιματουρία, την εμφάνιση δηλαδή αίματος στα ούρα.  

Στο ανώτερο ουροποιητικό τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά: υψηλός πυρετός, ναυτία, τάση προς έμετο και έντονος πόνος στην πλάτη είναι μερικά από αυτά.

Η διάγνωση και η θεραπευτική προσέγγιση

Για να διαγνωσθεί μια ουρολοίμωξη απαιτείται σε πρώτη φάση γενική ούρων, που θα δείξει την ύπαρξη μικροβίων. Στη συνέχεια θα χρειαστεί καλλιέργεια, προκειμένου ο ουρολόγος να γνωρίζει ποιο μικρόβιο προκάλεσε την ουρολοίμωξη, ώστε να επιλέξει την κατάλληλη αγωγή.

Σε περίπτωση που η ουρολοίμωξη είναι υποτροπιάζουσα, τότε μπορεί να χρειαστούν και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα το υπερηχογράφημα κύστης, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα κάποιου άλλου παράγοντα που προκαλεί τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι ανάλογη συμπτωματολογία με αυτή της ουρολοίμωξης παρουσιάζουν και άλλες παθήσεις του ουροποιητικού (πχ κάθοδος λίθων από τα νεφρά κλπ), οπότε η εσπευσμένη λήψη αντιβιοτικών χωρίς να έχει προηγηθεί ο ενδεδειγμένος εργαστηριακός έλεγχος (γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων, αντιβιόγραμμα) οδηγεί σε άσκοπη λήψη φαρμάκων με όλα τα  επακόλουθα.

Η ουρολοίμωξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτεί νοσηλεία -πέραν κάποιων βαρέων μορφών που προκαλούν υψηλό πυρετό- και αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Η θεραπεία της συνίσταται στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που περιλαμβάνει αντιβίωση.

Επίσης, προτείνεται η κατανάλωση μεγαλύτερων από τις συνήθεις ποσοτήτων νερού, που βοηθά τη θεραπεία. Αν η ουρολοίμωξη είναι σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης, όπως η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη, τότε η θεραπευτική αγωγή θα εστιάσει πρώτα σε αυτή.

Πάντως πέραν της αποτελεσματικής αντιμετώπισης, η ουρολοίμωξη μπορεί να προληφθεί. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, η επιμελής ατομική υγιεινή, η άμεση ούρηση μετά τη σεξουαλική πράξη, ώστε να μην δίνεται πεδίο δράσης στα μικρόβια, αλλά και οι σωστές συνήθειες ούρησης μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση, αν εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα, απευθυνθείτε άμεσα στον ουρολόγο σας, ώστε να ξεκινήσετε το ταχύτερο δυνατό τη φαρμακευτική αγωγή και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ενοχλητική ουρολοίμωξη.