Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Μαγνητική Καρδιάς

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μία από τις πλέον σημαντικές απεικονιστικές τεχνικές για τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και την εκτίμηση της ανατομίας και της λειτουργικότητας της καρδιάς. Πρόκειται για μία εξέταση μεγάλης ακρίβειας η οποία χρησιμοποιεί μόνο τις ιδιότητες του απλού μαγνητικού πεδίου. Τις περισσότερες φορές απαιτείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης η χορήγηση ειδικού σκιαγραφικού, το οποίο είναι γενικά ασφαλές και δεν επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία. Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς είvαι μια εξέταση φιλική, δεν απαιτεί καμία ειδική προετοιμασία από τον ασθενή και προσφέρει τη δυvατότητα λήψης τoμoγραφικώv εικόvωv εξαιρετικής ποιότητας.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση διαρκεί περίπου 40-45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος σε ύπτια θέση στο τραπέζι του μαγνητικού τομογράφου και βρίσκεται σε συνεχή οπτικό-ακουστική επικοινωνία με τον τεχνολόγο του μαγνητικού τομογράφου για οτιδήποτε χρειαστεί.

Μερικές φορές θα του ζητηθεί να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα κατόπιν σαφών οδηγιών του τεχνολόγου, για τη μέγιστη βελτιστοποίηση της ποιότητας των παραγόμενων εικόνων της καρδιάς. Σε περίπτωση που απαιτείται η χρήση σκιαγραφικής ουσίας, τοποθετείται φλεβοκαθετήρας από το νοσηλευτή ώστε να γίνει η ενδοφλέβια χορήγηση του φαρμάκου, περίπου στη μέση της εξέτασης. Μετά την εξέταση δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει ή να πιει ελεύθερα και δεν τίθεται θέμα αποφυγής συναναστροφής με παιδιά καθώς δεν έχει χορηγηθεί σκεύασμα που να εκπέμπει ακτινοβολία.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η μαγνητική τομογραφία καρδιάς;

Η μαγνητική καρδιάς αποτελεί σήμερα την αποκλειστική μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης της μυοκαρδίτιδας, οξείας και χρόνιας. Η εξέταση είναι όμως χρήσιμη, έως και απαραίτητη, σε μεγάλο αριθμό καρδιακών παθήσεων, όπως:

  • Περικαρδίτιδα, περικαρδιακές συλλογές
  • Ισχαιμική και διηθητική μυοκαρδιοπάθεια.
  • Μεσογειακή αναιμία
  • Βαλβιδικές παθήσεις (πρόπτωση μιτροειδούς, ανεπάρκεια και στένωση μιτροειδούς και αορτικής και πνευμονικής)
  • Καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας
  • Αρτηριακή και πνευμονική υπέρταση
  • Όγκους καρδιάς

Η μαγνητική καρδιάς ενδείκνυται ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάποιο γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά διατηρούν ορισμένες ανησυχίες για την καλή υγεία της καρδιάς τους, δεδομένου της μη χρήσης ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Μαγνητική Καρδιάς στην Κλινική

Η Μαγνητική Καρδιάς είναι μία ασφαλής και ανώδυνη εξέταση κατά την οποία δεν γίνεται χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας, όπως το σπινθηρογραφημα ή η αξονική τομογραφία. Ο Μαγνητικό Τομογράφος 1.5Τ της κλινικής, έλαβε όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και εξοπλίστηκε με καρδιολογικό λογισμικό για να λαμβάνει καθοδήγηση από ηλεκτροκαρδιογράφημα, προκειμένου να επιτύχει απεικόνιση της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο. Τη γνωμάτευση των εξετάσεων έχει αναλάβει ο ιατρός κ. Κωνσταντίνος Δουλαπτσής, Καρδιολόγος με  πολυετή πείρα, εξειδίκευση και ερευνητικό έργο στη ΜΤ Καρδιάς στο εξωτερικό (Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο).