Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα με θέμα «Καινοτομία στην Ογκολογία», όπου ο επεμβατικός γαστρεντερολόγος, κ. Νικήτας Παπαντωνίου, μίλησε για τις «Νεότερες Εξελίξεις της Επεμβατικής Γαστρεντερολογίας», δίνοντας έμφαση στη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης κατά την εξέταση της κολονοσκόπησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, με 1,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε έτος. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου είναι αδενοκαρκινώματα, τα οποία εμφανίζονται πάνω σε πολύποδες που έχουν εξαλλαγεί. Τα αδενοκαρκινώματα μπορούν έγκαιρα να διαγνωσθούν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης και το καινοτόμο σύστημα CAD EYE System έρχεται να βοηθήσει ακριβώς σε αυτόν τον τομέα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της κολονοσκόπησης

Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης το σύστημα αξιοποιώντας πληροφορίες μέσω Tεχνητής Νοημοσύνης εντοπίζει τους πιθανούς πολύποδες και έχει την δυνατότητα να προβλέπει κατά πόσον ο πολύποδας είναι υπερπλαστικός ή αδενωματώδης, δηλαδή πόσο επικίνδυνος είναι να περιέχει ή να οδηγήσει στο μέλλον σε κακοήθεια.

Το νέο, υπερσύγχρονο ενδοσκοπικό σύστημα με το οποίο είναι εξοπλισμένη η Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου έχει την τεχνική υποδομή συμπερίληψης της τεχνολογίας CAD EYE- Computer Aided Diagnosis της FUJIFILM, θέτοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της κολονοσκόπησης για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.