Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Η ζωή με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια ή Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια σιωπηλή πάθηση, που τις περισσότερες φορές φτάνει σε προχωρημένα στάδια προτού διαγνωστεί. Ο αντίκτυπος της δε στον οργανισμό είναι πολυεπίπεδος, επηρεάζοντας δραστικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Πρόκειται για μια πάθηση όλο και συχνότερη στον γενικό πληθυσμό, με αυξανόμενους ρυθμούς εμφάνισης, κακή πρόγνωση και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς, ειδικά στα προχωρημένα στάδια. Μάλιστα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωσή της είναι καθοριστικής σημασίας στην αντιμετώπισή της.

Η ζωή με διαγνωσμένη Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια είναι γεμάτη προκλήσεις, καθώς ο ασθενής καλείται να αντιμετωπίσει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα η οποία επηρεάζει κάθε του δραστηριότητα, ειδικά στο τελικό στάδιο όπου η αιμοκάθαρση γίνεται καθημερινότητα και επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία του.

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια: Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα

Πώς ορίζεται όμως η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, πώς εκδηλώνεται και ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι για την αντιμετώπισή της;  Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια είναι η δυσλειτουργία των νεφρών για διάστημα τριών και περισσότερων μηνών από τη στιγμή της διάγνωσής της. Έχει δε πέντε στάδια. Στο πρώτο οι ασθενείς έχουν μεν φυσιολογική νεφρική λειτουργία, όμως εντοπίζονται στη γενική ούρων τους ερυθρά αιμοσφαίρια με προέλευση από τους νεφρούς, ενώ στο πέμπτο στάδιο, το τελικό, οι ασθενείς χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Ασθενείς που έχουν εισέλθει στο τρίτο στάδιο θεωρείται ότι έχουν χάσει περί το ήμισυ της νεφρικής τους λειτουργίας και στην πλειονότητά τους δεν το γνωρίζουν.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αγγειακά νοσήματα, η αρτηριακή υπέρταση, η νεφρολιθίαση, τα κυστικά νοσήματα νεφρών, οι συγγενείς νόσοι των νεφρών και του ουροποιητικού, οι αποφρακτικές ουροπάθειες και τα μεταβολικά νοσήματα. 

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια δεν εκδηλώνει συμπτώματα συνήθως μέχρι και το τρίτο στάδιο, πέραν των αυξημένων τιμών σε κρεατινίνη και ουρία και κάποιων μεταβολών σε μια σειρά ορμονών. Από το τέταρτο στάδιο και έπειτα κάνουν την εμφάνισή τους η αναιμία, η μεταβολική οξέωση, η υπασβεστιαιµία, η υπερφωσφαταιµία και η υπερκαλιαιµία, ενώ στο πέμπτο εμφανίζεται το ουραιμικό σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει όλο τον οργανισμό, από τους ηλεκτρολύτες, το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα, μέχρι το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, ενώ μπορεί να προκληθούν ενδοκρινείς και μεταβολικές διαταραχές, αλλά και δερματολογικά προβλήματα.

Ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της νόσου μπορεί και να διαρκέσει χρόνια, όταν όμως η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια τότε μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως η μειωμένη παραγωγή ούρων, η συνεχής ναυτία και οι έμετοι, το οίδημα των κάτω άκρων, η ανορεξία, η απώλεια βάρους, οι διαταραχές ύπνου και οι συχνοί πονοκέφαλοι, η κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, η σύγχυση, η δυσάρεστη αναπνοή και η μεταλλική γεύση στο στόμα, η αιματουρία, ο πόνος στην περιοχή των νεφρών, ο κνησμός και η δύσπνοια.

Διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Ο δείκτης που περιγράφει την εικόνα της νεφρικής λειτουργίας είναι η κρεατινίνη, η οποία αυξάνεται, όταν υπάρχει δυσλειτουργία, καθώς τα νεφρά δεν μπορούν να την αποβάλλουν από τον οργανισμό. Βέβαια η κρεατινίνη μπορεί να επηρεαστεί και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα φαρμακευτικές αγωγές, οπότε δεν παραπέμπει πάντα σε νεφρική δυσλειτουργία. Με βάση τα επίπεδα της κρεατινίνης θα ζητηθούν εξετάσεις για τον ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR) των νεφρών, που είναι και ο βασικότερος δείκτης για τη διάγνωση της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας, καθώς αξιολογεί την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν το αίμα.

Για τον έλεγχό της μετράται η κάθαρση της ινουλίνης, αλλά και η κάθαρση µικροµοριακών ιωδιούχων σκιαστικών, δύο χρονοβόρες εξετάσεις, ενώ απαιτούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξετάσεις αίµατος και ούρων και ενδοφλέβια έγχυση των προαναφερόμενων ουσιών. Με βάση τις τιμές της GFR θα γίνει και η σταδιοποίηση της νόσου.

Η θεραπευτική οδός για τη Χρόνια Θεραπευτική Ανεπάρκεια περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και την υιοθέτηση από τον ασθενή ενός νέου διαιτητικού προγράμματος, αλλά και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς κάπνισμα και αλκοόλ, ώστε να αντιμετωπισθεί το βασικό αίτιο που προκάλεσε τη βλάβη, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και να ανασχεθεί η εξέλιξή της. Η διαιτητική προσαρμογή προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ελαχιστοποίηση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού και τη διατήρηση σταθερού και υγειούς βάρους. Σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση, αφού βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στη διατήρηση των κιλών, ενδυναμώνει το σώμα και βελτιώνει την ψυχολογία του ασθενούς. Άλλωστε, η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική παράμετρος για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, ειδικά για εκείνους που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου και έχουν στην καθημερινότητά τους την αιμοκάθαρση.

Στην προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια απαιτείται εξωνεφρική κάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Στην εξωνεφρική κάθαρση αφαιρούνται οι τοξίνες από το αίμα μέσω τεχνητής μεμβράνης, διαδικασία που ονομάζεται αιμοκάθαρση ή μέσω φυσικής, η οποία βρίσκεται εντός του σώματος, διαδικασία που καλείται περιτοναϊκή κάθαρση.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Euromedica Δωδεκανήσου προσφέρει υψηλών προδιαγραφών θεραπείες αιμοκάθαρσης. Διαθέτει 15 κλίνες, σύγχρονες εγκαταστάσεις και έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Είναι εξοπλισμένη με συσκευές τελευταίας γενιάς Baxter (Gambro) Artis Physio, που μέσω ειδικά σχεδιασμένων λειτουργιών μπορούν να παρέχουν προσαρμοσμένες, κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες αιμοκάθαρσης (HD, on-line HDF), ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν βασικές παραμέτρους του ασθενούς (π.χ. ποσότητα αίματος, αρτηριακή / νεφρική πίεση) και αποθηκεύουν δεδομένα θεραπείας στην ατομική κάρτα θεραπείας του.

Η αιμοκάθαρση υψηλών προδιαγραφών συμπληρώνεται από αναλώσιμα κορυφαίας ποιότητας για βέλτιστη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ και η ποιότητα του νερού στη μονάδα προστατεύεται μέσω ενός σύγχρονου δικτύου αντίστροφης όσμωσης, σε συνδυασμό με τα ειδικά φίλτρα για τον καθαρισμό των συσκευών που χρησιμοποιούνται και τους ενδελεχείς ελέγχους και παρακολούθηση του συστήματος.

Το «κλειδί» στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας είναι η έγκαιρη διάγνωσή της, προτού εξελιχθεί και καταστήσει τη βλάβη στους νεφρούς μη αναστρέψιμη.