Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τα στάδια της διαδικασίας
Έχετε πάρει την απόφαση να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού γονιμότητας για τη δημιουργία της οικογένειάς σας; Σε αυτό το σημείο, πιθανότατα ανυπομονείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία και μπορεί να αναρωτιέστε ποια είναι τα βήματα και πόσο χρόνο διαρκεί η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ενώ ο ίδιος ο κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί μόνο περίπου 4 εβδομάδες, η πλήρης διαδικασία (συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτικού σχήματος υγείας πριν από τη σύλληψη και των δοκιμών γονιμότητας) μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες.
Προετοιμασία για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει κυρίως συνάντηση και επικοινωνία με τον γιατρό σας, προκειμένου να λυθούν όλες οι απορίες που τυχόν έχετε. Έπειτα, θα γίνουν κάποια τεστ που προσφέρουν μια πλήρη εικόνα της τρέχουσας γονιμότητας και της γενικής υγείας σας. Η θεραπεία γονιμότητας μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού ολοκληρωθεί ο αρχικός έλεγχος γονιμότητας. Αυτό θα περιλαμβάνει μια ιατρική αξιολόγηση που εξετάζει από τυχόν πιθανά γενετικά προβλήματα έως αυξημένα επίπεδα θυρεοειδούς ή σακχάρου στο αίμα. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να απαιτούν αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας διευκολύνουν να συλλάβετε.
Ο έλεγχος γονιμότητας συνήθως περιλαμβάνει:
– Εξετάσεις αίματος
-Διακολπικό υπερηχογράφημα για την εκτίμηση της εφεδρείας των ωοθηκών και έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας
-Ανάλυση σπέρματος και αιμοληψία για τον άνδρα σύντροφο, εάν υπάρχει
Τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας αντιπροσωπεύουν έως και το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Γι’ αυτό ο έλεγχος του σπέρματος είναι απαραίτητος.
Γιατί η καλή υγεία πριν από τη σύλληψη είναι απαραίτητη;
Για να το θέσουμε απλά: ένα υγιές σώμα έχει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη. Για τον λόγο αυτό, η ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να εστιάζετε στην ευεξία σας πριν από τη σύλληψη είναι περίπου τρεις μήνες πριν από την έναρξη ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να ξεκινήσετε το εγκεκριμένο από τον γιατρό σας πρόγραμμα υγείας πριν από τη σύλληψη, το οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη λήψη προγεννητικών βιταμινών, την αύξηση της πρόσληψης νερού, τη βελτίωση του προγράμματος ύπνου σας και την κατανάλωση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής. Ο περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης, η διακοπή του καπνίσματος και η ενσωμάτωση της άσκησης χαμηλής έντασης θα προετοιμάσουν επίσης το σώμα σας για τις δυσκολίες της θεραπείας γονιμότητας και της εγκυμοσύνης.
Τα 3 στάδια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης
Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος, ο κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να ξεκινήσει!
Στάδιο 1: Διέγερση Ωοθηκών
Έπειτα, θα ξεκινήσετε ενέσεις φαρμάκων γονιμότητας για περίπου 9-11 ημέρες. Αυτά τα φάρμακα αποτελούνται από φυσικές ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη και την ωρίμανση των ωοθυλακίων σας (τα ωάρια περιέχονται στα ωοθυλάκια). Ο αριθμός των ωοθυλακίων και το μέγεθός τους καθορίζουν πόσα ώριμα ωάρια θα είναι διαθέσιμα για ανάκτηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να σχεδιάζετε να βρίσκεστε στο ιατρείο της κλινικής γονιμότητας περίπου κάθε δεύτερη μέρα για διακολπικό υπερηχογράφημα και παρακολούθηση μέσω αιμοληψίας.
Στάδιο 2: Λήψη ωαρίων
Όταν έρθει η μέρα της λήψης ωαρίων, τα ωάρια εξάγονται από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών και στη συνέχεια θα γονιμοποιηθούν και θα διαιρεθούν στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος εμβρυολόγος φροντίζει κάθε έμβρυο, παρακολουθώντας το να διαιρείται και να πολλαπλασιάζεται για πέντε ημέρες, οπότε και μεταβαίνει από το στάδιο του «ζυγώτη» στο στάδιο της «βλαστοκύστης».
Στάδιο 3: Εμβρυομεταφορά
Αφού παρακολουθηθεί στενά στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, το έμβρυο θα μεταφερθεί στη μήτρα την πέμπτη ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ημέρα ανάκτησης ωαρίων θεωρείται Ημέρα 0. Τα πλεονάζοντα έμβρυα κρυοσυντηρούνται.
Η εμβρυομεταφορά είναι επίσης μια διαδικασία μιας ημέρας που θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 20 έως 30 λεπτά. Θα είστε ξύπνια σε αυτήν την ανώδυνη διαδικασία και δεν θα χρειαστείτε καμία αναισθησία. Μετά από αυτό ακολουθεί μια περίοδος αναμονής 10 ημερών για να διαπιστωθεί αν επετεύχθει εγκυμοσύνη.
Τι μπορεί να κάνει τον κύκλο της εξωσωματικής γονιμοποίησης να διαρκέσει περισσότερο;
Έχετε δουλέψει τόσο σκληρά για να φτάσετε σε αυτό το σημείο και τυχόν καθυστερήσεις στη διαδικασία μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε απογοήτευση. Εάν ο κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, είναι κατανοητό να θέλετε να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό.
Παρακάτω ακολουθούν οι τρεις πιο συνηθισμένοι λόγοι:
#1 Κακή ανταπόκριση ωοθηκών
Μερικές φορές το σώμα δεν ανταποκρίνεται όπως αναμένεται στα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει ή να ακυρώσει τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Για παράδειγμα, εάν αναπτυχθεί μικρότερος αριθμός ωοθυλακίων στις ωοθήκες από τον αναμενόμενο, παράγονται λιγότερα ωάρια.
#2 Μη βέλτιστα επίπεδα ορμονών
Μερικές φορές τα επίπεδα ορμονών δεν είναι ιδανικά για τη συνέχιση ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης και η καθυστέρηση μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στον επόμενο κύκλο σας. Να θυμάστε ότι κάθε κύκλος είναι διαγνωστικός, καθώς και θεραπευτικός. Ο γιατρός σας θα αποκτήσει σημαντικές γνώσεις για το σώμα σας και για το πώς ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή σε κάθε κύκλο, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας για τον επόμενο.
Μια κακή ορμονική απόκριση σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθεί εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μερικές φορές, χρειάζεται απλώς λίγος χρόνος για να βρει το ιατρικό προσωπικό το σωστό πρωτόκολλο για το σώμα σας.
#3: Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος εμβρύων
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο είναι εάν επιλέξετε να υποβάλετε τα έμβρυά σας σε γενετικό έλεγχο πριν από τη μεταφορά. Αυτό μπορεί να προσθέσει 4-5 εβδομάδες στη διαδικασία. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος μπορεί να προσφέρει τον υψηλότερο βαθμό βεβαιότητας για ένα γενετικά υγιές παιδί, ιδιαίτερα όταν οι σύντροφοι είναι φορείς ή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης γενετικών ασθενειών.
Για οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο Συμβουλευτικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Fertilia που λειτουργεί εντός της Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου.