Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Εκπαίδευση παιδιών σε Πρώτες Βοήθειες

Ειδική δράση για την εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών σε παιδιά διοργανώθηκε στη Ρόδο με πρωτοβουλία της Euromedica Γενικής κλινικής Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση KIDS SAVE LIVES.

Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου η Euromedica, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της και η KIDS SAVE LIVES διοργάνωσαν επισκέψεις σε σχολεία του νησιού για την επιμόρφωση μαθητών και καθηγητών στη παροχή Πρώτων Βοηθειών, με έμφαση στο ΚΑΡΠΑ, την τεχνική καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, και στη χρήση εξωτερικού απινιδωτή. 

Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης, πολύτιμες γνώσεις, που αποτελούν εφόδια για μία ολόκληρη ζωή, απέκτησαν περίπου 1.600 παιδιά από 23 διαφορετικά σχολεία της Ρόδου ενώ 45 ενήλικες, οι περισσότεροι καθηγητές, εκπαιδεύτηκαν και έλαβαν δωρεάν πιστοποίηση BLS, με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα Πρώτων Βοηθειών. Η έμπειρη ομάδα της KIDS SAVE LIVES, σε συνέχεια της θεωρητικής εκπαίδευσης, δημιούργησε ένα περιβάλλον προσομοίωσης έκτακτων περιστατικών και έδωσε την δυνατότητα στο σύνολο των εκπαιδευόμενων να συμμετέχουν ενεργά και να εφαρμόσουν όλες τις τεχνικές διάσωσης, ανάμεσα σε αυτές και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.).

Σημαντική ήταν η συμβολή της Euromedica Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου στην υλοποίηση των δράσεων,  καθώς πέρα από την διοργάνωση, άνοιξε τις πύλες της σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας προσφέροντας τους χώρους της για την καλύτερη δυνατή διενέργεια των εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Με διαδραστικότητα, συνεχή επιτήρηση από την πολύπειρη ομάδα των ειδικών και τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα παιδιά και οι καθηγητές κατάφεραν να αφομοιώσουν σωτήριες πρακτικές και να είναι πλέον σε θέση να διαχειριστούν μία έκτακτη κατάσταση, να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή.

Η εκμάθηση στην παροχή Πρώτων Βοηθειών σώζει ζωές. Ταυτόχρονο καλλιεργεί την  ενσυναίσθηση, αναδεικνύει την στομική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και τη κοινωνία γενικότερα, ενώ δημιουργεί ένα ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον.

Η όλη δράση αποτέλεσε μία πολύτιμη εμπειρία για την σχολική κοινότητα της Ρόδου και κατ’ επέκταση για όλη την κοινωνία του νησιού, καθώς οι πρώτες βοήθειες συνιστούν αποδεδειγμένα μέσο επιβίωσης και προστασίας της ζωής και ταυτόχρονα υποχρέωση μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.