Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Απεικονιστικό

Τα Απεικονιστικά Εργαστήρια της Euromedica Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου διενεργούν μια σειρά ακτινογραφικών, ακτινοσκοπικών και ενδοσκοπικών εξετάσεων με απόλυτη υπευθυνότητα, αξιοπιστία, ταχύτητα και σεβασμό στον ασθενή. Ο εξοπλισμός της κλινικής είναι τελευταίας τεχνολογίας δίνοντας τη δυνατότητα εξειδικευμένων εξετάσεων, υψηλής διαγνωστκής ακρίβειας.

Στη Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου έχουμε διαμορφώσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με την πλειονότητα των Δημοσίων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης.

Μπορείτε να τις δείτε εδώ!

Εξετάσεις

 • Ακτινογραφικές
 • Ακτινοσκοπικές
 • Αξονική Τομογραφία
 • Αξονική Στεφανιογραφία
 • Ενδοσκοπικές
 • Μαγνητική Τομογραφία
 • Μαγνητική Καρδιάς
 • Αγγειογραφία
 • Μαστογραφία
 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας
 • Υπερηχογραφήματα
 • Έγχρωμο Triplex
 • HOLTER Ρυθμού
 • HOLTER Πίεσης
 • Τεστ κοπώσεως
 • Δυναμική Υπερηχογραφία

Ακτινογραφικές Ακτινοσκοπικές

Αξονική Τομογραφία

Η αξονική τομογραφία είναι μια ενδελεχής απεικόνιση πολλών ανατομικών περιοχών και οργάνων του σώματος –από τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και τα οστά μέχρι τους μαλακούς ιστούς, την καρδιά και τη στοματική κοιλότητα- με τη χρήση ακτίνων Χ.

Πρόκειται για μια ανώδυνη και σύντομη εξέταση –η διάρκειά της κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 λεπτών, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας- χάρη στους σύγχρονους αξονικούς τομογράφους της Κλινικής. Στην αξονική τομογραφία ενδέχεται να χορηγηθεί σκιαγραφικό μέσο για την καλύτερη απεικόνιση του σημείου.

Αξονική Στεφανιογραφία

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη διαγνωστική εξέταση μέσω της οποίας απεικονίζονται τα στεφανιαία αγγεία. Διενεργείται με σύγχρονο αξονικό τομογράφο πριν και μετά την bolus ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου σκιαστικού μέσου. Σκοπός της είναι ο έλεγχος κυρίως προσυμπτωματικών ασθενών, ωφελούνται όμως και ασυμπτωματικοί ασθενείς με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, ενώ είναι χρήσιμη και στον προεγχειρητικό έλεγχο. Η εξέταση διαρκεί 30 λεπτά, διάστημα στο οποίο περιλαμβάνεται και η προετοιμασία.

Μαγνητική Τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια σύγχρονη, μη επεμβατική και ανώδυνη απεικονιστική μέθοδος που εξετάζει με ακρίβεια το κεφάλι, τον θώρακα, την κοιλιά, τα ζωτικής σημασίας όργανα, τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη και τα άνω και κάτω άκρα, αξιοποιώντας ως εργαλεία τον ισχυρό μαγνήτη και τις ραδιοσυχνότητες. Η Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου διαθέτει τομογράφους τελευταίας τεχνολογίας για την ακριβέστερη δυνατή απεικόνιση.

Μαστογραφία

H ψηφιακή Μαστογραφία είναι η σημαντικότερη προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού, ενώ με ελάχιστη ακτινοβολία, μπορεί να πετύχει υψηλή ευκρίνεια, εξαιρετική απεικόνιση και μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση. Ακόμα και όγκοι μεγέθους λίγων χιλιοστών μπορούν να ανιχνευθούν μέσω αυτής. Δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας ανιχνεύει το αν ο/η εξεταζόμενος/η έχει φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπόρωση, που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Η εν λόγω εξέταση πραγματοποιείται με τη μέθοδο DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry), η οποία στηρίζεται στη χρήση των ακτίνων Χ, με τη δόση όμως που λαμβάνει ο/η εξεταζόμενος/η να είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Πρόκειται για μη επεμβατική και εντελώς ανώδυνη εξέταση, που διαρκεί μόλις 15 λεπτά και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον εντοπισμό της οστεοπόρωσης –ειδικά στις γυναίκες- η οποία θεωρείται μια σιωπηλή νόσος, αφού δίνει συμπτώματα, όταν έχει εξελιχθεί πολύ.

Υπερηχογράφημα

Με το υπερηχογράφημα, μια ανώδυνη και χωρίς ακτινοβολία εξέταση, μπορούν να απεικονισθούν μια σειρά οργάνων του σώματος και να δοθούν πληροφορίες για την υγεία του εξεταζόμενου. Ένα υπερηχογράφημα δεν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά, ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, πέραν κάποιων περιπτώσεων όπου μπορεί να ζητηθεί αποχή από τροφή και νερό για κάποιες ώρες.

Μεταξύ των συχνότερων υπερηχογραφημάτων είναι αυτά της άνω και κάτω κοιλίας, των έσω γεννητικών οργάνων, των επιφανειακών οργάνων, το triplex αγγείων και οι ελαστογραφίες.

Έγχρωμο Triplex

Το έγχρωμο Triplex εξετάζει την καρδιακή λειτουργία, το μέγεθος των καρδιακών κοιλοτήτων, το πάχος των τοιχωμάτων της καρδιάς, την ανατομία και τη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων και του περικαρδίου. Συμβάλλει δε σημαντικά στη μελέτη των συγγενών καρδιοπαθειών.

Holter Ρυθμού

Με το Holter ρυθμού παρακολουθείται ο καρδιακός ρυθμός του ασθενούς για 24-72 ώρες μέσω ηλεκτροδίων και συσκευής καταγραφής. Η καταγραφή που προκύπτει αναλύεται λεπτό προς λεπτό από τον ιατρό, προκειμένου να διαγνωσθούν τυχόν προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό.

Holter Πίεσης

Με το Holter πίεσης παρακολουθείται η αρτηριακή πίεση για 24 ώρες μέσω της χρήσης περιβραχιόνιου και συσκευής καταγραφής. Η καταγραφή που προκύπτει αναλύεται από τον ιατρό, για να διαπιστωθούν τυχόν διαταραχές στην αρτηριακή πίεση, να γίνει διάκριση μεταξύ πρωτοπαθών και δευτεροπαθών αιτίων υπέρτασης και να καθοριστεί η σχετική θεραπεία.

Τεστ κοπώσεως

Το τεστ κοπώσεως, μια καρδιολογική εξέταση που ελέγχει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά κατά τη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας, διενεργείται σε κυλιόμενο τάπητα, ενώ ο ασθενής συνδέεται με ηλεκτρόδια, ώστε να γίνεται ταυτόχρονο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, που είναι συνήθως 15 λεπτά, αυξάνεται σταδιακά ο βαθμός δυσκολίας.

Το τεστ κοπώσεως συνδράμει στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, ενώ ενδείκνυται σε περιπτώσεις με οικογενειακή προδιάθεση, όταν υπάρχουν ενοχλήσεις όπως ζάλη, ταχυπαλμία, δύσπνοια, αρρυθμίες κτλ., αλλά και για να ελεγχθεί η καταλληλότητα για προγράμματα άθλησης.

Δυναμική Υπερηχογραφία

Το Stress Echo ή δυναμικό ηχοκαρδιογράφημα είναι ένα διαγνωστικό μέσο για τη στεφανιαία νόσο, ενώ αξιολογεί την καρδιακή λειτουργία, απεικονίζοντάς την σε συνθήκες stress. Έχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια από το τεστ κοπώσεως και ενδείκνυται σε ασθενείς με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ή με ήδη γνωστή στεφανιαία νόσο, αλλά  και σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να βαδίσουν γρήγορα σε κυλιόμενο διάδρομο ή έχουν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας.

Για την εξέταση απαιτείται η χορήγηση μέσω φλεβοκαθετήρα δοβουταμίνης για την αύξηση των καρδιακών χτύπων και όταν επιτευχθεί αυτή, διενεργείται ηχοκαρδιογράφημα. Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ για 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της ο εξεταζόμενος παραμένει στο ιατρείο, ώστε η καρδιακή λειτουργία να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.