Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45276

Διαβητικό Πόδι

Το «διαβητικό πόδι» είναι μια πάθηση που οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη και αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής των διαβητικών στα νοσοκομεία. Αποτελεί προληπτή νόσο, με την ιατρική προσέγγιση να πραγματοποιείται από ομάδα επιστημόνων που αρμονικά συνεργαζόμενοι έχουν πετύχει σημαντική μείωση των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη αναφορικά με τα κάτω άκρα (πόδια).

Τι είναι «διαβητικό πόδι»;

Με τον όρο «διαβητικό πόδι» εννοούμε αλλοιώσεις στο πόδι που γίνονται από τον αστράγαλο µέχρι και τα δάκτυλα. Στην πραγματικότητα, το πέλμα στρέφεται προς τα κάτω και τα δάκτυλα κάμπτονται προς τα πάνω.

Ποιες οι αιτίες που προκαλούν το «διαβητικό πόδι»;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου, του λίπους και των πρωτεϊνών, προσβάλλει κάθε όργανο αλλά οι κύριες εκδηλώσεις συνοψίζονται σε μια χαρακτηριστική «τριάδα»

 1. Νευροπάθεια
 2. Αγγειοπάθεια
 3. Μείωση αντοχής στις λοιμώξεις

Νευροπάθεια

Προσβάλλει τα αισθητικά και κινητικά νεύρα, προκαλώντας μια πολυνευροπάθεια και συγκεκριμένα:

 • Ο ασθενής χάνει την αίσθηση του πόνου (σημ. ο πόνος μας προειδοποιεί ότι κάτι συμβαίνει και αυτό το αίσθημα δεν το έχει ο διαβητικός)
 • Χάνει την αίσθηση της πιέσεως (δεν καταλαβαίνει εάν πατάει στο παπούτσι ή σε πετραδάκι)
 • Χάνει την αίσθηση της θέσης του ποδιού (δεν αντιλαμβάνεται εάν πατάει σωστά ή στραβά-λοξά)
 • Δεν ιδρώνει το πόδι (γίνεται ξηρό, σπάει εύκολα το δέρμα)
 • Χάνονται οι τρίχες: χάνεται η αισθητικότητα  (οι τρίχες έχουν τον ρόλο κεραίας που μας ειδοποιούν για την αισθητικότητα)
 • Ατροφία των μυών στο πόδι: Το πόδι από τον αστράγαλο και κάτω έχει 42 (σαράντα δύο) μύες που είναι υπεύθυνοι για την κινητικότητα
 • Αίσθημα καυσαλγίας: στα πόδια ιδιαίτερα τη νύχτα (τα πόδια καίνε)

Ποιες είναι οι συνέπειες της διαβητικής νευροπάθειας;

Όλα τα ανωτέρω μαζί με τις αλλοιώσεις στις αρθρώσεις (Νευροπαθητική αρθροπάθεια) προκαλούν μυϊκή αδυναμία, μεγάλη παραμόρφωση του ποδιού, ανάπτυξη έλκους (Νευροπαθητικό έλκος) που λόγω της έλλειψης πόνου παραβλέπεται και οδηγείται σε μόλυνση του οστού (οστεομυελίτιδα) και τελικά ακρωτηριασμό.

Αγγειοπάθεια (Στένωση των αγγείων)

Τα αγγεία στους διαβητικούς προσβάλλονται 15 φορές συχνότερα απ’ ότι στους υγιείς και έχουν ηλικία 10-15 χρόνια μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία. Αποφράσσεται κάθε αγγείο και ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται έχουμε και τις ανάλογες συνέπειες.

Τι προκαλεί η διαβητική αγγειοπάθεια στα πόδια;

Στα  πόδια  αποφράσσονται κυρίως οι αρτηρίες που είναι κάτω από το γόνατο. Η κύρια βλάβη όμως αφορά το µηχανισµό θρέψης των ιστών από τα αγγεία, διότι το τοίχωµα των αγγείων παχύνεται και δύσκολα διαπερνούν οι θρεπτικές ουσίες. Έτσι βλέπουµε φυσιολογικά αγγεία στο διαβητικό και συγχρόνως γάγγραινα λόγω κάποιου παραµεληµένου τραυµατισµού.

Ποιες οι συνέπειες της διαβητικής αγγειοπάθειας;

 • Ο ασθενής δεν µπορεί να περπατήσει, (τον πιάνει κράµπα στη γάµπα µόνον όταν περπατάει, κουτσαίνει κατά διαστήµατα και µόνο στην προσπάθεια)
 • Το χρώµα του ποδιού αλλάζει, γίνεται ωχρό ή πολύ κόκκινο µε διογκωµένες φλέβες.
 • Τα νύχια παχύνονται ή αλλάζουν σχήµα.

Ευαισθησία στις λοιμώξεις

Η άµυνα του οργανισµού είναι αρκετά µειωµένη µε αποτέλεσµα να υπάρχουν συχνές λοιµώξεις, που προκαλούνται από πολλά µικρόβια συγχρόνως (πολυµικροβιακή λοίµωξη).

Πώς προλαµβάνουµε µια λοίµωξη στα πόδια;

1. Καθηµερινή περιποίηση των ποδιών µε συγκεκριµένες οδηγίες

2. Ενα «καθρεπτάκι» στο δάπεδο και παρατηρούµε καθηµερινά τις πατούσες, τις πτέρνες, τα δάκτυλα.

Τι προσφέρει η κλινική «διαβητικό πόδι»

Με τις απαραίτητες πρώτες προληπτικές εξετάσεις και την κλινική εξέταση από τον ειδικό αγγειοχειρουργό, ο ασθενής συμπεριλαμβάνεται στο «Πρωτόκολλο Μελέτης» και ελέγχεται τακτικά. Οι αρχικές εξετάσεις περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο συγκεκριμένων δεικτών, triplex – υπέρηχο αγγείων και ακτινογραφία άκρων ποδιών. Αναλόγως των τυχόν ευρημάτων δίνεται η απαραίτητη αγωγή στον ασθενή και τίθεται στην παρακολούθηση του ιατρού ηλεκτρονικά. Σημειώνεται ότι όλες οι εξετάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν με παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ και να εκτελεστούν εντός της κλινικής.

Η Κλινική «Διαβητικό Πόδι» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό κ. Γεώργιο Σ. Κούστα, MD PhD, Ε. Καθηγητής, με κύρια εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο Harvard και μετεκπαίδευση σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βραζιλίας. Είναι μέλος σε περισσότερες από 8 ιατρικές επιστημονικές διεθνείς εταιρίες, του ιατρικού συλλόγου Αθηνών καθώς και των μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου Harvard. Ο κ. Κούστας δημιούργησε και ανέπτυξε τις πρώτες Κλινικές “Διαβητικό Πόδι” στην Ελλάδα και έχει ως κύριο συνεργάτη του την κα. Αθηνά Στούπη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Clinical Instructor Warren Alpert Medical School of Brown University USA.